Christian Perrissin & Guillaume Martinez – Winston Smith (1903-1984), een leven. De teruggevonden biografie 5. 1945-1962. Van de Kurfürstendamm naar de Promenade des Anglais. Daedalus, 2025. 64 pagina’s. € 22,50
Hoog in de Alpen gaan twee mensen op zoek naar de schrijver Winston Smith. Hij moet zich daar ergens bevinden, ze weten dat hij te voet de bergen in is getrokken en niet teruggekeerd. Terwijl ze zich de bergen in begeven, deels per auto, deels te voet, vertelt de vrouwelijke figuur het verhaal van Smith uit de periode 1945-1962. Smith was een Engelse schrijver uit de generatie George Orwell, Ernest Hemingway en Graham Green. Avonturiers, al dan niet politiek actief, op zoek naar avontuur. Orwell was persoonlijk bevriend met Smith en gebruikte een deel van diens biografie zelfs voor de hoofdfiguur van 1984. Dat en meer wordt besproken door het zoekende stel. Het meeste indruk maakt de periode direct na de oorlog van Smith. De Britse geheime dienst stuurde hem namelijk in Berlijn naar de oostelijke zone om te zoeken naar een raketgeleerde die zich daar zou bevinden uit de kring van Werner von Braun. Bij de zoektocht wordt hij aangetroffen en gevangen genomen door de Russen die hem vervolgens martelen en hem proberen te laten bekennen wat zijn werkelijke doel was in Berlijn. Maar Smith doorstond de martelingen, verdween voor enkele jaren naar de goelag en werd er half levend vandaan gehaald door zijn superieuren. Weer terug in Europa gaat hij dan op zoek naar Edna, bezoekt hij zijn zoon in Afrika, waar hij stomtoevallig betrokken raakt bij de opnames van Casablanca met Humphrey Bogart en Ingrid Bergmann. Dat zo wel de directe aanleiding vormen voor zijn carrière als filmscenarist in Hollywood.
Het levensverhaal van Smith doet bijna onrealistisch aan, maar het staat toch echt allemaal zo beschreven in zijn teruggevonden autobiografie. En Perrissin inspireerde dit verhaal tot een zesdelige stripbiografie die dus nog niet af is. Maar fascinerend is het alleszins, een leven als een avonturenroman.