14-11-2024
Strip Tease door Jos van Waterschoot
De avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot ‘classic’. De Varkensbaai

Chic, Clément Lemoine & Michaël Baril – De avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot ‘classic’. De Varkensbaai. Dupuis, 2024. 64 pagina’s. € 9,99

Robbedoes en Kwabbernoot zijn op bezoek in New York waar ze een toespraak willen bijwonen van Fidel Castro in de Verenigde Naties. Tevens hebben ze de generator van de graaf van Rommelgem bij zich, het apparaat dat een gevaarlijk wapen is. In New York willen ze het aan Longplaying geven, agent van de CIA die ze in het avontuur De gevangene van Boeddha leerden kennen. Hun collega IJzerlijm zit intussen in Cuba om daar verslag te doen vanuit het land zelf. Maar Fidel is omringd door lieden die hem naar het leven staan, hem bespioneren of hem af willen zetten. Hij is dus op alles voorbereid. Als hem in New York ter ore komt dat een piccolo een aanslag op hem wil plegen, laat hij Robbedoes ontvoeren en afvoeren naar Cuba. Nu moet Robbedoes hem dus gaan bevrijden. Dat zou hij samen met IJzerlijm kunnen doen, maar die twee kunnen niet zo goed door één deur. Zij is hem iets te geëmancipeerd en links, hij is haar iets te ouderwets en rechts. Desondanks treft Kwabbernoot IJzerlijm op een groot feest ter ere van de verjaardag van de zoon van Castro. IJzerlijm is daar mee naartoe genomen door Che Guevara, die hoopt dat de progressieve IJzerlijm iets voor de Cubaanse revolutie kan doen door er positief over te berichten. Maar als ze samen met Kwabbernoot gaat proberen Robbedoes te bevrijden, verspeelt ze elk krediet. Ze probeert dat nog wel goed te maken door de invasie van de Varkensbaai te verraden, maar de Cubanen willen niet luisteren. Nu kunnen ze zich concentreren op de bevrijding van Robbedoes.

Als je dit album zit te lezen krijg je al gauw het gevoel dat je met een echt klassiek album in je handen zit. Maar er zitten toch net iets teveel gerommel en losse eindjes in het scenario om daarvan overtuigd te raken. Het tekenwerk is verder overigens prima, misschien af en toe in de afwerking niet helemaal 100%. Maar al bij al benadert dit verhaal zeker de kwalificatie ‘classic’.